Какво е Playback театър?

Възникване и какво означава думата *playback*

Playback театърът е импровизационен театър, който се гради върху общуването с публиката: зрителите споделят свое преживяване, емоция, лична история, а актьорите и музикантите от сцената я превръщат в пърформанс с помощта на спонтанно сътворени танц, поезия, музика, драматизирани миниатюри.

Playback театърът е създаден през 1975 г. в САЩ от Джонатан Фокс и Джо Салас. Названието му идва от английското “to play it back” – „да изиграеш `{`историята`}` обратно“, „да върнеш историята изиграна”. В момента се практикува в над 70 страни в света.

Playback театърът през годините:

1975
Джонатан Фокс и Джо Салас създават Playback театърът в САЩ.
1970

Playback театърът в България

и къде сме ние

За първи път българската публика се запознава с този тип театър от гостуващи трупи, като контекстът тогава са обучителните програми по психодрама. Първата Playback група е „Орфеус“, създадена от Гълъбина Тарашоева през 2001 година, а през 2013 година с разпространението на Playback театъра в България се заема актрисата, режисьор и културен мениджър Цвета Балийска. Тя е и първият акредитиран преподавател по Playback театър към Center for Playback Theatre (USA) в България. През 2018 година нейната група „Тук и сега“ се разделя на две самостоятелни групи, като едната запазва името „Тук и сега“, а другата започва да развива дейност като „Сторикечърс“. Същата година първо представление на сцена прави и нашата група, като на този етап членовете все още са курсисти. Те се обособяват като самостоятелна трупа с името „Разкажи ми“, която развива своя визия и стил, през 2020 година.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!